Bon Nadal i venturós any 2012 per a tothom!
Aquest Betlem tan xaire és el de la nostra parròquia, resultat de l'esforç d'en Joaquín, en Martí, en Lolo i en Fernando. Moltes gràcies i que Déu us conservi la il·lusió i les forces per seguir fent-lo molts anys.
Salutem in Domino sempiternam
viernes, 23 de diciembre de 2011
lunes, 31 de octubre de 2011
NOTA DE LA CONFERENCIA EPISCOPAL ANTE LAS ELECCIONES GENERALES
El próximo día 20 de noviembre estamos todos convocados a las urnas. Con este motivo, los obispos ofrecemos a los católicos y a cuantos deseen escucharnos algunas consideraciones que ayuden al ejercicio responsable del deber de votar. Es nuestra obligación de pastores de la Iglesia orientar el discernimiento moral para la justa toma de decisiones que afectan a la realización del bien común y al reconocimiento y la tutela de los derechos fundamentales, como es el caso de las elecciones generales.
2. En su discurso sobre los fundamentos del derecho, pronunciado el mes pasado ante el Parlamento federal de Alemania, el Papa recordaba que “el cristianismo nunca ha impuesto al Estado y a la sociedad un derecho revelado, un ordenamiento jurídico derivado de una revelación. Se ha referido, en cambio, a la naturaleza y a la razón como verdaderas fuentes del derecho [...], la razón abierta al lenguaje del ser”. Nosotros hacemos nuestras consideraciones desde ese horizonte de los fundamentos prepolíticos del derecho, sin entrar en opciones de partido y sin pretender imponer a nadie ningún programa político. Cada uno deberá sopesar, en conciencia, a quién debe votar para obtener, en conjunto, el mayor bien posible en este momento.
3. No se podría hablar de decisiones políticas morales o inmorales, justas o injustas, si el criterio exclusivo o determinante para su calificación fuera el del éxito electoral o el del beneficio material. Esto supondría la subordinación del derecho al poder. Las decisiones políticas deben ser morales y justas, no sólo consensuadas o eficaces; por tanto, deben fundamentarse en la razón acorde con la naturaleza del ser humano. No es cierto que las disposiciones legales sean siempre morales y justas por el mero hecho de que emanen de organismos políticamente legítimos.
4. En concreto, como ha señalado el Papa en agosto, aquí en Madrid, la recta razón reconoce que hemos sido creados libres y para la libertad, pero que no actúan de modo conforme con la verdadera libertad quienes “creyéndose dioses, piensan no tener necesidad de más raíces y cimientos que ellos mismos; desearían decidir por sí solos lo que es verdad o no, lo que es bueno o malo, lo justo o lo injusto; decidir quién es digno de vivir o puede ser sacrificado en aras de otras preferencias; dar a cada instante un paso al azar, sin rumbo fijo, dejándose llevar por el impulso de cada momento”.
5. Por todo ello, hemos de llamar de nuevo la atención sobre el peligro que suponen determinadas opciones legislativas que no tutelan adecuadamente el derecho fundamental a la vida de cada ser humano, desde su concepción hasta su muerte natural, o que incluso llegan a tratar como un derecho lo que en realidad constituye un atentado contra el derecho a la vida. Son también peligrosos y nocivos para el bien común ordenamientos legales que no reconocen al matrimonio en su ser propio y específico, en cuanto unión firme de un varón y una mujer ordenada al bien de los esposos y de los hijos. Es necesario promover nuevas leyes que reconozcan y tutelen mejor el derecho de todos a la vida, así como el derecho de los españoles a ser tratados por la ley específicamente como “esposo” y “esposa”, en un matrimonio estable, que no quede a disposición de la voluntad de las partes ni, menos aún, de una sola de las partes.
6. La grave crisis económica actual reclama políticas sociales y económicas responsables y promotoras de la dignidad de las personas, que propicien el trabajo para todos. Pensamos en tantas familias, carentes de los medios necesarios para subvenir a sus necesidades más básicas. Pensamos también en el altísimo porcentaje de jóvenes que nunca han podido trabajar o que han perdido el trabajo y que, con razón, demandan condiciones más favorables para su presente y su futuro. Son necesarias políticas que favorezcan la libre iniciativa social en la producción y que incentiven el trabajo bien hecho, así como una justa distribución de las rentas; que corrijan los errores y desvíos cometidos en la administración de la hacienda pública y en las finanzas; que atiendan a las necesidades de los más vulnerables, como son los ancianos, los enfermos y los inmigrantes.
7. El ordenamiento jurídico debe facilitar el ejercicio efectivo del derecho que asiste a los niños y jóvenes a ser educados de modo que puedan desarrollar lo más posible todas sus capacidades. Debe evitar imposiciones ideológicas del Estado que lesionen el derecho de los padres a elegir la educación filosófica, moral y religiosa que deseen para sus hijos. En cambio, ha de ser facilitada la justa iniciativa social en este campo. La presencia de la enseñanza de la religión y moral católica en la escuela estatal - como asignatura fundamental opcional - es un modo de asegurar los derechos de la sociedad y de los padres que exige hoy una regulación más adecuada para que esos derechos sean efectivamente tutelados.
8. Recordamos de nuevo que se reconoce la legitimidad moral de los nacionalismos o regionalismos que, por métodos pacíficos, desean una nueva configuración de la unidad del estado español. Y también, que es necesario tutelar el bien común de la nación española en su conjunto, evitando los riesgos de manipulación de la verdad histórica y de la opinión pública por causa de pretensiones separatistas o ideológicas de cualquier tipo.
9. Una sociedad que quiera ser libre y justa no puede reconocer explícita ni implícitamente a una organización terrorista como representante político de ningún sector de la población, dado que el terrorismo es una práctica intrínsecamente perversa, del todo incompatible con una visión justa y razonable de la vida.
10. Ante los desafíos que se presentan a la comunidad internacional, son necesarias políticas guiadas por la búsqueda sincera de la paz, basadas en el respeto al derecho, nacional e internacional, así como en la promoción del entendimiento y de la solidaridad entre los pueblos y las culturas.
Pedimos al Señor de la paz y a su Madre santísima que iluminen a quienes vamos a votar, para que lo hagamos de manera verdaderamente libre y responsable.
FESTA DE TOTS ELS SANTS I COMMEMORACIÓ DELS FIDELS DIFUNTS
Dimarts, 1 de novembre, celebram la festa de Tots Sants. L'endemà, dia 2, feim memòria de tots els nostres germans que ja han partit d'aquest món. En realitat, tant un dia com l'altre, es tracta de recordar els difunts: primer aquells dels quals tenim la certesa que gaudeixen de la glòria promesa, perquè visqueren i moriren seguint fidelment les passes del bon Jesús; segon, aquells que encara necessiten purificar-se i poden beneficiar-se de les nostres oracions i sufragis. Amb tots desitjam retrobar-nos en el regne de Déu.
L'horari de les misses serà, ambdós dies, com els diumenges: 11 i 19 hores.
També es diran misses, com de costum, als cementeris de la ciutat.
Requiem aeternam dona eis, Domine, et lux perpetua luceat eis.
L'horari de les misses serà, ambdós dies, com els diumenges: 11 i 19 hores.
També es diran misses, com de costum, als cementeris de la ciutat.
Requiem aeternam dona eis, Domine, et lux perpetua luceat eis.
martes, 25 de octubre de 2011
Convivència de transmissió de la 2ª comunitat
Els passats dies 20, 21, 22 i 23 la segona comunitat neocatecumenal de la parròquia estigué de convivència. Els seus membres tengueren l'oportunitat de meditar la Paraula de Déu, celebrar el sagrament de la reconciliació, formar-se mitjançant la catequesi, pregar i participar de la taula de l'Eucaristia. Ben segur que els ajudarà a enfortir els lligams de la fe i a escometre aquest nou curs pastoral amb il·lusió i esperança.
lunes, 10 de octubre de 2011
MARE DE DÉU DEL PILAR
Dimecres, 12 d'octubre, celebrarem la festa de la Mare de Déu del Pilar, patrona de la Hispanitat i de la Guàrdia Civil. A les 12 del migdia el cos de la Benemèrita oferirà una missa a la nostra parròquia, donant gràcies i demanant una vegada més l'empara de la Verge Maria en la seua tasca en servei de la societat.
viernes, 30 de septiembre de 2011
COMENÇA EL CURS CATEQUÈTIC
Avui, divendres, dia 30 de setembre hem començat la catequesi d'infants de primer nivell de Comunió.
Demà, dissabte, dia 1 d'octubre començarà la dels al·lots de segon nivell.
Demà, dissabte, dia 1 d'octubre començarà la dels al·lots de segon nivell.
jueves, 29 de septiembre de 2011
Festa de la Mare de Déu del Roser
El pròxim diumenge, primer diumenge d'octubre (dia 2), seguint el nostre costum celebrarem la festivitat de la Mare de Déu del Roser, titular de la nostra parròquia. La nostra Mare ens convida a tots.
Aquest és el programa previst:
- 19 h. Celebració de la Santa Missa, presidida pel Sr. Bisbe
- 20 h. Processó amb la imatge de la Mare de Déu.
- En acabar, refrigeri al pati i locals parroquials.
Molts anys i bons!
martes, 28 de junio de 2011
Curs prematrimonial
Com estava previst, aquest mes de juny, començant el dia 13 i al llarg de dues setmanes s'ha celebrat el curs prematrimonial a la nostra parròquia, amb assistència de tretze parelles. Gràcies al grup de catequistes! Desitjam el millor als jovençans.
Corpus Christi
Amb molta alegria la nostra parròquia va celebrar la solemnitat del Santíssim Cos i Sang de Jesucrist. Com ja és tradicional, a més d'engalanar l'altar per a l'ocasió un grup de devots va muntar un altar de carrer, enguany davant ca'l Bisbe. No podien faltar les espigues de blat, les canyes, el baladre i l'herba de Sant Ponç. Aquí teniu les fotografies, gentilesa de María Ortiz.
domingo, 5 de junio de 2011
miércoles, 16 de febrero de 2011
El Roser a la història i l'art de les Pitiüses (I)
Dues mostres de la secular devoció a la Mare de Déu del Roser a la nostra illa d'Eivissa. La primera és la imatge de la Confraria fundada el 1571 a l'església de Santa Maria, ara Catedral, poc després de la victòria de Lepanto.
La segona imatge correspon al retaule de la capella del Roser, també seu d'una confraria, de l'antic convent dominicà de Sant Vicent Ferrer i Sant Jaume, obra del segle XVII on es representen els quinze misteris.
martes, 15 de febrero de 2011
Entrada a l'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera sobre la nostra parròquia
Mare de Déu del Roser i Sant Ciriac, parròquia de la REL El dia primer de maig de l’any 1971 fou instituïda pel bisbe Francesc Planas Muntaner la parròquia de Sant Ciriac, amb part de l’antic terme de Sant Cristòfol, pertanyent aleshores a la parròquia de Santa Creu, i la franja de la parròquia de Sant Jordi cedida al municipi d’Eivissa. El seu primer rector, Joan Torres Tur “Borrasques”, instal·là l’església provisionalment en un magatzem llogat al carrer de Navarra de la barriada de ses Figueretes. S’aprofità per a l’atenció pastoral del barri de les Cases Barates el complex inacabat de Sant Pau, format per una capella amb habitatge i diverses sales, començat a construir el 1961 pel susdit bisbe a Ca n’Escandell. Aquesta darrera capella fou erigida en parròquia el catorze d’abril de 1991 pel bisbe Manuel Ureña Pastor. El temple de Sant Ciriac tardà vint anys a poder-se edificar. L’oportunitat arribà, gràcies a la generosa donació de sor Maria Torres Ferrer “Cantó”, religiosa cistercenca al monestir de las Huelgas (Burgos), d’un solar de dos mil cinc-cents metres quadrats al Clot de Dalt. Realitzà el projecte l’arquitecte Josep Zornoza Tur per encàrrec del bisbe Manuel Ureña Pastor. El dia 25 d’octubre de 1992 monsenyor Mario Tagliaferri, nunci apostòlic a Espanya, acompanyat de Xavier Salinas Viñals, bisbe de la diòcesi, beneí el nou temple, tot i que la casa rectoral i les altres dependències no es conclogueren fins a l’any 1995. Aquell mateix dia el bisbe signava el decret en el qual determinava que el títol de la parròquia havia de ser a partir d’aquell moment de la Mare de Déu del Roser (en atenció a la devoció de la donant del terreny) i Sant Ciriac. Al mateix document s’ampliaren els seus límits, prenent una franja a la demarcació de Santa Creu. Limita l’any 2004 amb les parròquies de Santa Creu, Sant Pau, Sant Jordi i amb la mar. Celebra les festes dels seus titulars el primer diumenge d’octubre i el dia 8 d’agost respectivament. Entre les seues obres d’art, a l’altar major del nou temple es col·locà el retaule que pertanyia a la capella de l’antic seminari, bastida durant els anys cinquanta del segle XX. Té al centre una imatge de talla en fusta policromada de la Puríssima Concepció; sobre ella, en disposició semicircular, cinc alt relleus tallats representant altres tants misteris de la vida de la Mare de Déu i, als costats, quatre llenços a l’oli del pintor Ignasi Gil: l’aparició del Cor de Jesús a Santa Maria Margalida d’Alacoque, Sant Lluís Gonçaga, Sant Josep i Sant Joan Nepomucè. També del finestral de l’esmentada capella es traslladaren les vidrieres de Sant Pere i Sant Pau, distribuint-se en dues finestres, a banda i banda de la porta principal, així com la rosassa sobre aquesta porta. Entrant, a la dreta, es troba una pica de marbre amb la data de 1554 provinent de l’antiga església de l’Hospitalet de Dalt Vila. En un lateral es penjà un quadre de Sant Ciriac, propietat de la Catedral, pintat l’any 1940 per l’eivissenc Josep Tarrés Palau. L’abril de 1995 vora els confessionals es posà un gran llenç a l’oli del pintor català Jordi Miralles Hostalot. A la sagristia hi ha un crucifix antic de talla policromada d’estil popular. Al campanar sonen dues campanes: una fosa a València per l’empresa Manclús el 1992 amb motiu de la inauguració i una altra, més petita, dels primers anys del segle XVIII, també venguda de la dita església de l’Hospitalet. [FTP] |
Suscribirse a:
Entradas (Atom)